> ## Knowledge Base Index
> Fetch the complete knowledge base index at: https://help.easy.school/sitemap.xml
> Use this file to discover available pages before exploring further.
> Pure-Markdown content can be obtained by appending a '.md' suffix to the content URLs listed in the sitemap (without the trailing slash).

# Jak zakázat nebo smazat studenta

Když student dokončí studium nebo se rozhodne změnit instituci, můžete si vybrat mezi dvěma operacemi: **zakázat studenta** nebo **smazat ho**.

**Rozdíl mezi zakázáním a smazáním**

• **Smazání studentské karty**:

Tato operace trvale odstraní všechny údaje o studentovi. **Není doporučeno provádět okamžitě**, protože údaje již nebudou obnovitelné.

• **Zakázání studenta**:

Tato operace uchovává údaje o studentovi v archivu. Je doporučeno zakázat studenta, nechat ho v archivu několik let a poté, případně, ho smazat. Zakázaní studenti se nezapočítávají do počtu licencí, takže tato možnost je vždy preferovaná.

**Jak smazat studenta**

1. Přihlaste se do sekce **Studenti** z hlavního menu.

2. Vyberte **Seznam studentů**.

Ujistěte se, že jste přihlášeni jako **Koordinátor**.

3. Vedle každého studenta najdete ikonu ve tvaru **červeného koše**.

4. **Klikněte na ikonu** pro trvalé smazání studenta.

**Poznámka**: Jakmile je student smazán, údaje o něm již nebudou možné obnovit.

**Jak zakázat studenta**

1. Přihlaste se do sekce **Studenti** a otevřete **Seznam studentů**.

2. Vedle červené ikony koše najdete ikonu ve tvaru **žlutého oka**.

3. **Klikněte na žlutou ikonu** pro zakázání studenta.

**Jak zobrazit a znovu povolit zakázané studenty**

1. Přejděte do sekce **Seznam studentů**.

2. Klikněte na **Pokročilé vyhledávání** (nachází se na stejné stránce).

3. V liště filtrů změňte filtr **Povolení** výběrem:

• **Zakázaní**: Pro zobrazení pouze zakázaných studentů.

• **Všichni**: Pro zobrazení jak povolených, tak zakázaných studentů.

4. Pro **znovu povolení zakázaného studenta** klikněte znovu na ikonu ve tvaru **žlutého oka** vedle jména studenta.