> ## Knowledge Base Index
> Fetch the complete knowledge base index at: https://help.easy.school/sitemap.xml
> Use this file to discover available pages before exploring further.
> Pure-Markdown content can be obtained by appending a '.md' suffix to the content URLs listed in the sitemap (without the trailing slash).

# Hoe een student uit te schakelen of te verwijderen

Wanneer een student de studiecyclus beëindigt of besluit van structuur te veranderen, kun je kiezen tussen twee acties: **de student uitschakelen** of **verwijderen**.

**Verschil tussen uitschakeling en verwijdering**

• **Verwijdering van het studentenprofiel**:

Deze actie verwijdert definitief alle gegevens van de student. **Het is niet onmiddellijk aanbevolen**, omdat de gegevens niet meer hersteld kunnen worden.

• **Uitschakeling van de student**:

Deze actie bewaart de gegevens van de student in archief. Het is aan te raden om de student uit te schakelen, deze een paar jaar in archief te laten staan en vervolgens eventueel te verwijderen. Uitschakelde studenten tellen niet mee voor de licentietelling, dus deze optie is altijd te verkiezen.

**Hoe een student te verwijderen**

1. Ga naar de sectie **Studenten** in het hoofdmenu.

2. Selecteer **Studentenlijst**.

Zorg ervoor dat je bent ingelogd als **Coördinator**.

3. Naast elke student vind je een **rode prullenbak**-icoon.

4. **Klik op het icoon** om de student definitief te verwijderen.

**Opmerking**: Eenmaal verwijderd, kunnen de gegevens van de student niet meer worden hersteld.

**Hoe een student uit te schakelen**

1. Ga naar de sectie **Studenten** en open **Studentenlijst**.

2. Naast het rode prullenbak-icoon vind je een **gele oog**-icoon.

3. **Klik op het gele icoon** om de student uit te schakelen.

**Hoe uitgeschakelde studenten te bekijken en opnieuw in te schakelen**

1. Ga naar de sectie **Studentenlijst**.

2. Klik op **Geavanceerd zoeken** (aanwezig op dezelfde pagina).

3. In de filterbalk, wijzig de filter **Ingeschakeld** door te selecteren:

• **Uitgeschakeld**: Om alleen de uitgeschakelde studenten te zien.

• **Alle**: Om zowel de ingeschakelde als de uitgeschakelde studenten te zien.

4. Om **een uitgeschakelde student opnieuw in te schakelen**, klik opnieuw op het **gele oog**-icoon naast de naam van de student.